Ouderwets solliciteren

Ouderwets solliciteren is niet zoals begin de vorige eeuw. Men liep gewoon ergens naar binnen en vroeg naar werk. Eind vorige eeuw klom men in de pen. Men schreef een sollicitatiebrief en stuurde een curriculum vitae mee. Vaak na weken kreeg men een brief retour. Met geluk was dit een uitnodiging voor een eerste gesprek.

Ouderwets solliciteren

Heel vroeger kon je gewoon ergens naar binnen lopen en vragen naar werk. Later kwam het idee om sollicitatiebrieven te vragen en nog later moesten die voorzien worden van een apart papier met persoonlijke gegevens. Dit laatste noemen we een curriculum vitae. 

Er zijn websites die een curriculum vitae voor u opbouwen naar aanleiding van de informatie die u verstrekt. Helaas gaat dit ook soms fout. Een voorbeeld: op werk.nl kunt u informatie opgeven over uw werkervaring.
De keuze op functiebenaming is beperkt hoewel er veel benamingen aanwezig zijn. Ook het curriculum vitae is van een 'standaard' layout terwijl een eigen ontwerp vaak eerder reacties oplevert. Net zoals veel vacature-websites worden vacatures vaak gevonden op andere websites met als gevolg dat de vacature waarop u gaat solliciteren al vervuld is of niet meer bestaat.

Brieven schrijven is tegenwoordig eigenlijk uit de mode. Liever ziet men dat u een motivatie achterlaat op een webformulier. De werkgever krijgt hierdoor de gegevens van al hun sollicitanten overzichtelijk te zien en kan, soms zelfs zonder verder te lezen, al een eerste indruk ktijgen en daarmee ook sollicitanten afwijzen. Dat afwijzen kan overigens nog sneller gaan middels scripts waarbij 'de computer' alvast een selectie maakt, bijvoorbeeld op basis van leeftijd, geslacht, nationaliteit of opleiding. De afwijzing daarbij zal vaak zijn dat de keuze op een andere kandidaat is gevallen. Smoesjes om te blijven voldoen aan de wetgeving. Het is niet verstandig om alles over uzelf in een motivatie of sollicitatie te schrijven. Een werkgever zoekt het liefst naar iemand die nog 'kneedbaar' is en wat jaren gebruikt kan worden. Geeft u aan dat u een chronischa aandoening heeft dan kunt u op grond hiervan al een afwijzing ontvangen. Werknemers die ziek zijn kosten immers geld terwijl hun collega's wel geld opbrengen.

Op internet zijn voorbeelden te vinden van sollicitatiebrieven en motivaties. Toch is het verstandig om aan zo'n voorbeeld een eigen draai te geven en niet gebruik te maken van knip en plakwerk om uw tekst op te bouwen. Ook standaard layouts van een curriculum vitae moet u aanpassen, Voorbeelden die u tiujdens een sollicitatietraining krijgt zijn meestal van een zeer laag niveau en helpen u niet om een goede indruk achter te laten.