Modern solliciteren

Modern solliciteren

In de pen klimmen, de sollicitatie op de post doen en wachten op een eventueel antwoord. Een snellere manier om te communiceren met een mogelijke werkgever of opdrachtgever kennen we natuurlijk allemaal: met de computer. Je kunt natuurlijk een e-mail sturen met daarin je sollicitatie maar ook dat is inmiddels ouderwets. Tegenwoordig worden vacatures vaak geplaatst op de website waarbij tevens een web formulier kan worden gebruikt en waar een bijlage, zoals een curriculum vitae, kan worden toegevoegd. Uitzendbureau's maken hier bijvoorbeeld gebruik van maar ook grotere ondernemingen gebruiken het. 

Daarnaast zijn er veel internet services waar je jouw persoonsgegevens kunt achterlaten. Vaak is dat gratis omdat je al betaald met jouw data. Headhunters maar ook bedrijven zelf kunnen hierdoor zoeken naar een kandidaat voor die moeilijk vervulbare baan,  Vaak zal je bij het eerste contact nog wel informatie gevraagd worden. Er is wel een nadeel als je gebruik maakt van websites die opgericht zijn om jouw data beschikbaar te stellen, zoals Microsoft's Linkedin, zal er ook misbruik gemaakt worden. Niet alleen is jouw data geld waard, meestal ten behoeve van reclame activiteiten, ook zijn er mensen en AI scripts die jouw data verzamelen. Zo krijg je ineens een aanbieding om te verhuizen zodat er gemakkelijker werk voor je gezocht kan worden. Of zo zie je jouw foto gebruikt op een website. Denk bij dit laatste aan portretrecht: zonder jouw toestemming is het plaatsen van jouw foto dus niet toegestaan.

Ook solliciteren via Social Media kan. Hierbij plaats je feitelijk alleen een korte motivatie. Een beperkt aantal gegevens van jou heb je immers al gegeveb toen je voor het eerst de media ging gebruiken.